Op dinsdag 8 oktober worden een 70-tal Kempische heideschapen losgelaten op het idyllische grasland van de familie de Peuter. De schapen zullen het grasland tien dagen begrazen. Zo is het gras kort en kan het vanaf volgend jaar gemaaid worden. Dankzij de samenwerking tussen Bosgroep Kempense Heuvelrug vzw, schapenherder Benny De Busser en familie De Peuter krijgt de natuur hier een duwtje in de rug!

In de Balderij in Tielen startte Bosgroep Kempense Heuvelrug vzw samen met zes boseigenaars een bosbeheerproject op. In samenspraak met de eigenaars stelden ze een uitgebreid bosbeheerplan op om de natuurwaarde in dit waardevolle bosgebied te verhogen. Eén van de maatregelen is het ecologisch beheer van een waardevol grasland van familie de Peuter. Op dit moment is het grasland eerder voedselrijk en komen er een beperkt aantal soorten voor. Door een verschralingsbeheer toe te passen zal de biodiversiteit van het grasland geleidelijk aan toenemen. De eerste stap in dit proces is de stootbegrazing met de Kempische heideschapen.

“De bosgroepen spelen een belangrijke rol in het landschapsbeleid van de provincie Antwerpen. De bosgroepen bieden aan meer dan 4500 privéboseigenaars ondersteuning wat overeenkomt met 43 % van de totale bosoppervlakte in de provincie Antwerpen.Samen met hen gaat de provincie Antwerpen voor een duurzamer bosbeheer en meer én gevarieerde bossen. We proberen de lokale besturen, boseigenaars, inwoners, betrokkenen en gebruikers met elkaar te verzoenen rond een gedragen visie en te overtuigen om mee te werken aan een gevarieerd landschap. Het bosbeheerplan, waarvan het begrazingsproject een onderdeel is, is een mooi voorbeeld van hoe boseigenaars, landbouwers en buurtbewoners kunnen samenwerken om zo de biodiversiteit en de kwaliteit van de leefomgeving te verbeteren”, aldus gedeputeerde Rik Röttger, bevoegd voor leefmilieu en voorzitter van Bosgroep Kempense Heuvelrug vzw.

Dinsdag 8 oktober zal Benny de schapen samen met zijn honden naar het grasland hoeden. Omstreeks 14 uur passeert hij met zijn kudde aan het kruispunt van Balderij en Volkers.